Praktijkverhaal

Opgroeien naar volwassenheid: “We werken samen aan een soepelere overgang voor 18-jarigen”

We willen voorkomen dat jongeren tussen wal en schip vallen als zij 18 jaar worden
Afbeelding
Afbeelding Henk Kleij netwerkregisseur Opgroeien naar volwassenheid

Henk Kleij, netwerkregisseur ‘Opgroeien naar volwassenheid’: “We willen samen met de partners voorkomen dat jongeren tussen wal en schip vallen als zij 18 jaar worden. Vanaf je 18e jaar val je voor hulp of ondersteuning onder de Wmo. Een behandeling voor een volwassene is anders geregeld en er kan bijvoorbeeld sprake zijn van eigen risico als de kosten onder de zorgverzekeraar vallen. Samen met onze partners verkennen we of het contact met de jongeren hierover al kunnen vervroegen naar 17,5-jarige leeftijd. Om met de jongere het gesprek te voeren wat ze nodig hebben als ze 18 jaar worden en ook hen meenemen wat er gaat veranderen.”

Jongeren ondersteunen bij hun Big 5

“Toen we van start gingen met ons netwerk dacht ik dat we dit snel en makkelijk konden regelen. Maar er komt veel bij kijken. We zetten ons in op het vinden van praktische oplossingen, het liefst in de vorm van eenvoudige werkafspraken. We investeren in het elkaar beter leren kennen, zodat we samen kunnen komen tot betere werkwijzen en initiatieven. Als uitgangspunt willen we de komende jaren ook stappen gaan nemen om jongeren te ondersteunen bij hun big 5. Om zelfstandig te worden hebben jongeren een stevige basis nodig op vijf leefdomeinen. Deze leefdomeinen zijn support, wonen, school en werk, inkomen en welzijn." 

Wonen

“Als eerste vervolgstap willen we met name kijken naar wonen. Begeleiding van een jongere is lastig als die geen dak boven zijn hoofd heeft. Je wilt niet dat iemand in een zware jeugdhulpvoorziening blijft om deze reden. Een mooi voorbeeld wat al een aantal jaar geleden is gestart is het project WEB MVS. Speciaal voor als je 18+ bent en niet thuis kan wonen of nog niet op jezelf. Om deze jongeren te helpen bij deze grote uitdaging, zetten Enver, Woonplus, Rogplus en de gemeenten Maassluis, Vlaardingen en Schiedam, het project WEB (Wonen en Begeleiden) MVS op. In oefenhuizen helpen we kwetsbare jongeren tussen de 18 en 24 om zelfstandig te wonen.”

Regiovisie

“Om nog meer stappen te maken op dit leefdomein, willen we het netwerk graag uitbreiden met vertegenwoordiging van de Woningbouworganisaties. Tot slot wil ik nog benoemen dat we ook aansluiten op concretisering van de Regiovisie Maatschappelijke Ondersteuning, Beschermd wonen en Vrouwenopvang, zodat er meer passende zorg voor jongeren kan worden georganiseerd die straks niet meer vallen onder de Jeugdwet. Deze jongeren moeten goed vertegenwoordigd zijn in de uitvoeringsplannen."

Meer informatie

De deelnemers van het netwerk zijn onder andere: Mevis, ZorgSamen MVS, Rogplus, Enver, Leerrecht, Albedacollege, Lentiz, DSW, GGZ-Delfland, Stroomopwaarts, Rogplus en de gemeenten Maassluis, Vlaardingen en Schiedam. Kijk voor meer informatie op de pagina Netwerk Opgroeien in volwassenheid.