Praktijkverhaal

Jeugdparticipatie: in gesprek met scholieren over mentale gezondheid

Een luisterend oor en meer vertrouwen in de toekomst
Afbeelding
Afbeelding jeugdparticipatie door de Kleine Ambassade

‘Een luisterend oor en meer vertrouwen, daar hebben scholieren behoeften aan in hun voorbereiding op de toekomst.’ Erik Korenstra van de Kleine Ambassade geeft ons een kijkje in de eerste bijeenkomsten waarin scholieren vanuit de MVS-gemeenten meedenken over wat zij belangrijk vinden aan hulp en ondersteuning, wanneer het gaat over mentale gezondheid.

Veilige en fijne omgeving voor het goede gesprek

“Vanuit de Kleine Ambassade stimuleren we jongeren hun stem te laten horen”, vertelt Erik. “Voor de gemeente Schiedam werken we met het jongerenparticipatieplatform ‘I’ve Got the Power. Voor MVS Jeugd zijn we gestart met het organiseren van laagdrempelige bijeenkomsten om bij scholieren (middelbare school) te onderzoeken waar ze tegen aan lopen als ze hulp nodig hebben, met daarbij aandacht voor mentale gezondheid. We creëren voor deze bijeenkomsten een veilige en fijne omgeving. We starten opbouwend, waarbij we eerst ophalen wat de verwachtingen zijn van de jongeren en gebruiken vervolgens verschillende werkvormen om te komen tot het goede gesprek.”

Ruimte voor een luisterend oor

Erik vertelt: “De jongeren die we al hebben gesproken geven aan dat ze vooral behoefte hebben aan een luisterend oor. Voor sommige jongeren geldt dat ze dit van hun ouders krijgen. Maar dit is niet voor iedereen weggelegd. Als je ergens meezit, als je niet lekker in je vel zit. Dan wil je met iemand in gesprek kunnen gaan. Op school is daar ook niet altijd genoeg ruimte voor, ondanks de inzet van mentoruren en coaches. Jongeren hebben op de middelbare school een druk programma en missen bij gesprekken over leerresultaten vaak het bruggetje om wat meer de diepte in te gaan. Ze hebben meer tijd nodig om zich comfortabel te voelen en schaamte speelt ook vaak een rol.”

Op een positieve manier vertrouwen in de toekomst

“Naast het luisterend oor geven jongeren aan, dat ze graag goed voorbereid zijn op de toekomst, maar missen informatie daarover. Professionals en ouders kunnen hierbij een belangrijk rol spelen, door vooral op een positieve manier vertrouwen te geven aan jongeren. Hen meenemen wat hun te wachten staat, welke keuzes ze moeten maken en op een positieve manier vertrouwen te geven. Zij zijn hierin een rolmodel. Ook hierbij geldt ruimte voor een luisterend oor, in plaats van als snel een label te geven aan iemand, dat het niet goed gaat met de mentale gezondheid.”

Afbeelding
Afbeelding participatiebijeenkomst MVS Jeugd

Voorbeeld campagne: ‘Deel je shit, dat scheelt een hoop’ 

“Vanuit de Kleine Ambassade hebben we vanuit het platform ‘I’ve Got the Power’ twee campagnes ontwikkeld. Met de campagne ‘‘Deel je shit, dat scheelt een hoop’ willen we jongeren stimuleren om te delen waar zij mee zitten. Praten lucht op. Daarnaast kan een ander je helpen om nieuwe perspectieven te zien. Of om extra kennis op te doen, bijvoorbeeld over de partijen en instanties die je kunnen helpen. Want ook daarvoor geldt: als jij jouw verhaal niet deelt, weet een ander niet dat je een bepaalde hulpvraag hebt. Soms kan iets sneller opgepakt worden dan je denkt. Het gaat om de interactie met degene die je vertrouwt, zoals een ouder, een vriend, een leerkracht of iemand anders. 

Een andere campagne die voortkomt uit een behoefte van jongeren is de Faithers-campagne. Jongeren zijn onzeker over de toekomst en hebben weinig vertrouwen dat allerlei ingewikkelde zaken ook echt opgelost gaan worden. Tegelijkertijd voelen zij zich onvoldoende serieus genomen door volwassenen. Er ontbreekt vertrouwen. Met de Faithers campagne willen we dat vertrouwen versterken door jongeren en volwassenen vaker dat vertrouwen naar elkaar uit te spreken. Want zien vertrouwen, doet vertrouwen.

Meer informatie?

In het MVS Jeugdmodel is de leefwereld van het kind het uitgangspunt. Om hier invulling aan te geven, stimuleren we participatie van jeugd. De Kleine Ambassade is namens MVS Jeugd in gesprek met middelbare scholieren. In Schiedam en Vlaardingen hebben al eerste bijeenkomsten plaatsgevonden. Na de zomer volgen nog meer laagdrempelige bijeenkomsten, waaronder ook in Maassluis. De resultaten van deze gesprekken stellen we beschikbaar via de website en nieuwsbrief.

Meer weten over jeugdparticipatie, kijk ook op www.dekleineambassade.nl.