Praktijkverhalen

In de gemeenten Maassluis, Vlaardingen en Schiedam stimuleren we samenwerking aan initiatieven die er voor kind en gezin toe doen. Lees hier de verhalen uit de praktijk.

Afbeelding
Jongeren op bankje
Uit
Afbeelding
panelleden spreken met elkaar na afloop van het webinar

Samenwerking veiligheid, onderwijs en opvang

Hoe ga je als onderwijsprofessional om met signalen van kindermishandeling?

Een kind dat schrikachtig reageert, te kleine schoenen draagt of tot laat op het schoolplein blijft hangen... het hoeft niets te betekenen, maar het kan ook een eerste signaal zijn van (fysieke of psychische) mishandeling of huiselijk geweld. Professionals op scholen en kinderdagverblijven hebben een belangrijke rol in het signaleren als het bij kinderen thuis niet goed gaat. De meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling helpt daarbij. 

Afbeelding
Afbeelding jeugdparticipatie door de Kleine Ambassade

Jeugdparticipatie: in gesprek met scholieren over mentale gezondheid

Een luisterend oor en meer vertrouwen in de toekomst

‘Een luisterend oor en meer vertrouwen, daar hebben scholieren behoeften aan in hun voorbereiding op de toekomst.’ Erik Korenstra van de Kleine Ambassade geeft ons een kijkje in de eerste bijeenkomsten waarin scholieren vanuit de MVS-gemeenten meedenken over wat zij belangrijk vinden aan hulp en ondersteuning, wanneer het gaat over mentale gezondheid.

Afbeelding
Afbeelding Henk Kleij netwerkregisseur Opgroeien naar volwassenheid

Opgroeien naar volwassenheid: “We werken samen aan een soepelere overgang voor 18-jarigen”

We willen voorkomen dat jongeren tussen wal en schip vallen als zij 18 jaar worden

Jeugdigen die voor hun 18e jaar ondersteuning ontvangen kunnen tegen knelpunten aanlopen als zij 18 jaar worden. Veel ondersteuning valt weg en begeleiding vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) of het wijkteam komt ervoor terug. Deze ondersteuning is veelal lichter, dan wat eerder geboden werd.