Op 27 september en 3 oktober 2023 kwamen, tijdens twee avonden, zo’n 300 professionals samen die allemaal op een of andere wijze met en voor kinderen en jongeren werken. Samen bespraken zij de voortgang en het werken met het MVS Jeugdmodel. De bijeenkomsten zijn samengevat in tekeningen van de plenaire bijeenkomst en de twee workshops.
Plenaire bijeenkomst: waar staan we, wat gaat goed en hoe samen doorbouwen?
Bij de aftrap ondervroeg de dagvoorzitter de wethouders Jacky Silos (Vlaardingen) en Corine Bronsveld (Maassluis) over de eerste maanden. De aanwezige wethouders waren van mening dat het MVS Jeugdmodel zich nog in de opbouwfase bevindt en deze avonden belangrijk zijn om met elkaar verder te bouwen. Uiteindelijk moet het MVS Jeugdmodel resulteren in een netwerk van allerlei mensen die dicht om het kind heen staan. Hiervoor zijn we samen aan zet en goed samenwerken met elkaar heeft ook tijd nodig. Wachtlijsten en wachttijden zijn er nog altijd, ook vanuit het oude systeem. De arbeidsmarkt blijft weerbarstig en de netwerken zijn nog in opbouw.
Paneldiscussie vol vragen, wensen en kritiek maar ook suggesties en afspraken
Om de professionals in de zaal de ruimte te geven hun mening, suggesties en eventueel ook kritiek te geven, leidde de dagvoorzitter een panelgesprek. Daarin behandelde het panel drie thema’s. In het panel zaten, naast de twee wethouders, tijdens de twee avonden nog andere belangrijke partners van het MVS Jeugdmodel: het Centrum voor Jeugd en Gezin, het samenwerkingsverband Onderwijs dat Past en Mevis. De reacties van zowel panelleden als de bezoekers gingen vooral over samenwerking, hulp dichtbij en communicatie. Weet elkaar te vinden en houd elkaar op de hoogte over wat je doet en gaat doen.
Workshop 1: samenwerken in netwerken
Frank Beemer, docent aan de ESSB Academy van de Erasmus Universiteit, verzorgde tijdens het netwerkevent een workshop over Samenwerken in netwerken. Zijn mantra: ‘Elk individu heeft verantwoordelijkheid voor een deel maar iedereen is medeverantwoordelijk voor het geheel’. Door te zeggen: ‘Ik ben hier niet van’, of gelijkluidende woorden, geef je een teken dat je jezelf niet medeverantwoordelijk voelt voor het geheel. Dat is niet de juiste houding in een netwerk.” In zijn workshop gaf hij tips voor samenwerken in een netwerk: het kan en moet soms veel simpeler. Stel prioriteiten in de samenwerking. Ga meer vanuit vertrouwen aan de slag. Wacht niet af. Kun je morgen al met een kind samenzitten, doe dat dan. Tegen het einde gaf Frank Beemer de zaal mee dat samenwerken niet altijd de oplossing is voor alles. “We hebben een tekort aan mensen. Dat is een feit. In dat geval is prioriteiten stellen essentieel.”
Workshop 2: normaliseren is wat vaker een stapje terugzetten
Tijdens de twee avonden verzorgde het Centrum voor Jeugd en Gezin Rijnmond een workshop waarin ze, samen met de aanwezigen, het begrip ‘normaliseren’ bespraken. Normaliseren roept bij ouders, maar zeker ook bij professionals, soms onbegrip op, zo bleek wel uit de reacties. “Maar mag een kind nog eens even ‘anders’ zijn, zelfs als het in de jeugdzorg zit?” Professionals, maar ook ouders, zijn sneller geneigd om ontwikkelingen bij kinderen te problematiseren, omdat ze niet aan onze eigen normen voldoen. Een van de deelnemers in de zaal gaf aan dat het belangrijk is om te accepteren dat iedere kind op zijn eigen manier opgroeit. Het is en blijft zoeken, want er is geen handboek. En “gedoe hoort erbij”, “gun het tijd”, “laat een kind ook fouten maken”, en laat ouders vooral ook hun rol vervullen in het opgroeien.