De Step-Up klas: pilot samenwerking tussen welzijn, zorg, jeugdhulp en onderwijs

3 september 2024

Een groeiend aantal jongeren loopt vast binnen het onderwijs, waardoor meer jongeren langdurig thuiszitten. De oorzaken zijn divers: van gepest worden op school tot een onstabiele thuissituatie of de druk om te presteren. In deze pilot -binnen de transformatie van het MVS Jeugdmodel- bieden onderwijs, jongerenwerk en jeugdzorg gezamenlijk een intensieve persoonlijke begeleiding aan jongeren en hun ouders.

Multidisciplinaire aanpak
De pilot is het resultaat van een samenwerking tussen verschillende partijen:
•    Mevis
•    De YETS Foundation
•    Samenwerkingsverband NWN
•    De bovenschoolse voorziening InZicht
 

De wens -geheel in lijn met de transformatiegedachte- is om gezamenlijk om de jongere te staan. Normaal gesproken werken deze partijen naast elkaar, in deze pilot bundelen zij hun krachten om jongeren en hun ouders te begeleiden naar een duurzame schoolgang of een passende plek op de arbeidsmarkt. Hierbij wordt zorgvuldig afgestemd tussen onderwijs en zorg.

De Step-Up klas start als pilot met jongeren tussen de 14 en 16 jaar waarbij internaliserende problematiek op de voorgrond staat. Afhankelijk van het succes en de bevinding wordt onderzocht wat er voor andere jongeren die thuiszitten mogelijk is in deze opzet. 

Versterken eigen regie en zelfvertrouwen
Jongeren groeien en ontwikkelen op hun eigen tempo. De Step-Up klas biedt jongeren en hun gezin persoonlijke begeleiding door inzet van verschillende professionals en jongerencoaches. De focus ligt op de kwaliteiten van de jongere en hun behoeften om vooruitgang te boeken. De aanpak is dynamisch en op maat gemaakt en moedigt jongeren aan om actief deel te nemen aan de samenleving. Dagelijks wordt afgestemd op individuele behoeften en worden samen de te nemen stappen bepaalt, gericht op het bevorderen van zelfredzaamheid.

Naarmate de jongeren vorderen in hun traject, krijgen ze steeds meer ruimte om zelfstandig te groeien. Intensieve ondersteuning wordt geleidelijk vervangen door reguliere coaching en jeugdhulp. Een aanmoediging om hun eigen kracht te ontdekken en zelfvertrouwen op te bouwen, zodat ze vol vertrouwen de toekomst tegemoet gaan en hun eigen positieve pad bewandelen.

Meer informatie
Neem voor meer informatie over de pilot Step-Up klas contact op met Petra Selsig, teamleider bij InZicht via pselsig@samenwerkingsverbandnwn.nl 

Heb jij een idee voor samenwerking rond een betere werkwijze of een initiatief wat een verbetering betekent voor kinderen in Schiedam, Vlaardingen of Maassluis? Neem dan contact op met Cindy Groote, netwerkregisseur opgroeien door spelen en leren in de buurt via mjc.groote@schiedam.nl